Κάνε κάτι για το περιβάλλον και εσύ!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια Εβδομάδα για το Κλίμα!

Image result for 23 – 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙΣ ΣΤΙΣ 7 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ;
23 – 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙΣ ΣΤΙΣ 7 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ;


Ξεκινά η Εβδομάδα για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη. Αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις συγκεντρώνονται στην αμερικανική Μητρόπολη για να συζητήσουν για την Κλιματική Αλλαγή, να παραστούν σε εκδηλώσεις και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη!
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς ως μεμονωμένο άτομο να ελέγξεις την κυβέρνηση της χώρας σου, μπορείς όμως να ελέγξεις τις δικές σου επιλογές, που στο σύνολό τους, έχουν τεράστια επιρροή στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και οι οποίες παρόλο ότι φαίνονται μικρές και ασήμαντες είναι βαρύνουσας σημασίας.
Επτά (7) "προτάσεις – συνήθειες", λοιπόν, φιλικές στο περιβάλλον (μία για κάθε ημέρα αυτής της σημαντικής εβδομάδας), που μπορείς να ξεκινήσεις τώρα να εφαρμόζεις, με σκοπό να τις εντάξεις στη συνέχεια στην καθημερινή σου ρουτίνα. «Αν τις εφαρμόσεις μαζί μας», λέει το Earth Institute του Columbia University, «και τις κοινοποιήσεις και στους φίλους σου, θα δούμε σύντομα μεγάλη διαφορά»!
1η Ημέρα: Bγάλε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείς.
Οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και όταν είναι σβηστές, επιβαρύνοντας κατά 10% τον μηνιαίο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. (Το άρθρο του Earth Institute αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για ένα μέσο αμερικάνικο νοικοκυριό αυτό μεταφράζεται στην απώλεια 1100 kWh (κιλοβατωρών) /χρόνο και στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με περίπου 1 επιπλέον τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα / χρόνο.
2η Ημέρα: Ρύθμισε τον θερμοστάτη σου
Στα ζεστά κλίματα ανέβασε τη θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς και στα ψυχρά κλίματα μείωσε τη θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς.
3η Ημέρα: Μην χρησιμοποιήσεις πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2007, η Αμερική κατανάλωσε 32 – 54 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών νερού, που μεταφράζεται σε εκπομπές εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
4η Ημέρα: Να αντικαταστήσεις 5 λυχνίες πυρακτώσεως με ισάριθμες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι λάμπες αυτές χρησιμοποιούν 75% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα από εκείνες της πυρακτώσεως, που σημαίνει λιγότερες εκπομπές άνθρακα ανά λάμπα.
5η Ημέρα: Μην φας κρέας
Σύμφωνα με μια μελέτη, η διατροφή που στηρίζεται κυρίως στο κρέας, συνδέεται με περίπου διπλάσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με εκείνη που βασίζεται στη χορτοφαγία (vegetarian). Κατά τη μεγάλη κατανάλωση κρέατος από τους κατά κύριο λόγο κρεατοφάγους (ατομική κατανάλωση μεγαλύτερη από 100 γρ. κρέατος /ημέρα) το ενεργειακό αποτύπωμα (δηλαδή οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από την παραγωγή του) είναι 7,19 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα/ ημέρα, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τη χορτοφαγική διατροφή είναι 3,81 κιλά!
6η Ημέρα: Μην οδηγήσεις
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αυτοκίνητα συνιστούν μια τεράστια πηγή ρύπανσης. Η αποφυγή της μετακίνησης με αυτοκίνητο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους συμβολής στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
7η Ημέρα: Επικοινώνησε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και κυβερνητικούς εκπροσώπους.
Αυτή η πρόκληση δεν μειώνει πρακτικά το ανθρακικό αποτύπωμά σου, αλλά είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ιθύνοντες, ότι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τη βούλησή σου για δράση και αλλαγή σε ό,τι αφορά την Κλιματική Αλλαγή.
Πηγή: Earth Institute, Columbia University
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://blogs.ei.columbia.edu/…/can-you-survive-our-climat…/
Φωτό: Οι ενεργειακές λάμπες μπορούν να μειώσουν το ανθρακικό σου αποτύπωμα και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος (Armistead Booker via Flickr CC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...